l a p a r e s s e e n d o u c e

Slide Ontdekkingen

L’Auvergne côté soleil levant

(de Auvergne aan de zijde waar de zon opkomt)

De Auvergne is een prachtig vakantiegebied in het midden van Frankrijk waar het hele jaar door voor iedereen wel iets valt te beleven. De typisch Franse dorpjes, de prachtige natuur en indrukwekkende cultuur, wijn en spijs… eigenlijk alles voor de sportieveling en/of genieter. Proef hier het echte Frankrijk!

Puy de Dome

D

De Auvergne is onderverdeeld in 4 departementen, te weten Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy de Dôme. Samen bieden zij een zeer afwisselend landschap met groene bossen, rivieren, glooiende landschappen, meren, vulkanen, en bergen. Onze maison d’hôtes ligt in het departement Puy de Dôme.

De Puy de Dome herbergt twee regionale natuurparken. In het westen het Park van de Vulkanen van de Auvergne met Les mont Domes of de keten van de Puys. Je ziet hun beroemde silhouet al van verre: meer dan 80 ronde vulkanen en kraters, die tussen 100.000 en 7.000 jaar geleden regelmatig tot uitbarsting kwamen, liggen op één lijn over zo’n 40 km!

In het oosten ligt tussen de Forez en de bergen van de Auvergne het Park Livradois-Forez. Het is een vriendelijk middelgebergte (maximaal 1634 m hoog) met een variatie aan prachtige natuurlandschappen en een enorme rijkdom aan dieren en planten. Om al dit moois te ontdekken zijn er honderden kilometers wandel- en fietsroutes.

La Paresse en Douce ligt in het natuurpark Livradois Forez maar ook in het glooiende landschap van het gebied dat men Toscane d’Auvergne noemt. Het is de regio tussen Clermont-Ferrand, Thiers, Ambert en Issoire. Het dankt zijn naam aan twee dames van origine Toscaans: Catherine de Medicis en koningin Margot (gevangene in de Auvergne, in Usson, in de 17e eeuw). Het heuvelachtige gebied, groen, kalm en bosrijk doet inderdaad denken aan het Italiaanse Toscane.

Gelegen tussen het Livradois Forez en het Vulkanengebied heb je heel veel keuze uit verschillende landschappen en activiteiten.

Ontdekkingen

In onze bibliotheek vind je allerlei informatie over de omgeving, attracties, wandel- en fietskaarten. Graag adviseren we je en delen onze tips en favorieten.

Natuur

O

Opvallend is de enorme verscheidenheid aan landschappen. Op de voorgrond de vallei van de Dore, de bergen van Le Forez en die van Le Livradois. En op de achtergrond de keten van vulkanen, de top van de Sancy en de Alpen. Dit moois kun je op verschillende maniren ontdekken. We lichten er een paar uit.

Wandelen en fietsen Zoals gezegd zijn er honderden kilometers wandel- en fietsroutes (mountainbiken/wielrennen). Waarvan 3 mooie wandelingen vanuit ons dorp vertrekken (en eindigen)! De fietsroutes zijn bij uitstek geschikt voor de fietser met een redelijke conditie en/of e-bike.

Motor en auto Wij hebben allebei motor gereden. Sinds we hier wonen begint het weer te kriebelen. Wat een mooie, spannende, slingerende wegen met geweldige vergezichten!

Funcross Stap op de step en ontdek het mooie Toscaanse Auvergne rondom het dorp Billom. Een leuke route van ca 30 km door het mooie landschap op een stoere elektrische step met terreinbanden, just have fun!

Golfen De Auvergne telt tien 18 holes golfbanen die de afslag zeker waard zijn: bijvoorbeeld ‘spectaculair’ op de baan van Orcines (vlakbij Clermont-Ferrand) in de schaduw van de Puy de Dome en ‘op z’n british’ op de greens van de oudste golfbaan in Vichy (Golf du Sporting Club de Vichy). Of bij ons om de hoek op 9-holes baan in Cunlhat.

Keten van de Puys  Deze beroemde keten omvat een reeks van 80 slapende vulkanen. De vulkanen van de Auvergne zijn een natuurlijke schat die uniek is in Europa. Eén van de mooiste uitzichten bevindt zich op de top van de vulkaan Puy de Dome (werelderfgoed Unesco). Je kunt een panoramatreintje nemen naar de top of natuurlijk de benenwagen. De naastgelegen Puy de Pariou  is ook prachtig om ’te doen’.

Zwemmen en spelen In de Puy de Dome zijn veel meren, rivieren en watertjes. Direct in onze omgeving kunt u zwemmen en zonnebaden in het plan d’eau van Cunlhat en in het Lac d’Aubusson d’Auvergne.

Vissen In de rivieren, meren en watervlakten van de Puy de Dome zwemmen 40 vissoorten. De koning der vissen is hier de forel. Hij is o.a. te vinden in de rivieren en beekjes van de Livradois-Forez.

Kanovaren In de rivier de Allier zijn er mogelijkheden om een mooie tocht per kano te maken.

 

Cultuur

H

Het culturele erfgoed van de Auvergne is eenvoudig en overvloedig. Onder al die schatten is de romaanse kunst met 250 bouwwerken bijzonder goed vertegenwoordigd, wat het erfgoed van de Auvergne tot één van de rijkste in Europa maakt. Bijvoorbeeld de abdijkerk in Issoire of de basiliek Notre-Dame-du-Port (Werelderfgoed) in Clermont-Ferrand.

Markten en brocantes In de omgeving zijn tal van lokale weekmarktjes waar o.a. boeren uit de omgeving hun (h)eerlijke groenten, vlees en kaas aan de man brengen. Elke dag is er wel een ergens bij ons in de buurt. In het zomerseizoen zijn er ook brocante en vide-grenier markten.

La Route des Métiers (route van de oude ambachten) Langs de gehele Route des Métiers ontdek je kastelen, monumenten en musea maar ook ambachtslieden. Maak kennis met o.a. pottenbakkers, biologische landbouwers, een potloodmaker en een zeepatelier.

Musea Vele mogelijkheden tot bezoeken van musea o.a. molen Richard-de-Bas in Ambert, waar nog handgeschept papier wordt gemaakt. Het Messenmuseum in Thiers waar de herinnering aan zes eeuwen traditionele messenmakerij levendig wordt gehouden. Het Michelin museum en het museum van Hedendaagse kunsten in Clermont-Ferrand.

eglise-st-dier-d-auvergne-livradois-forez

Kastelen De liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen aan de talrijke kastelen die in de middeleeuwen werden opgetrokken. Bijvoorbeeld Chateau d’Aulteribe, volledig ingericht met prachtige, gerestaureerde meubelen en decoratieen een mooie kasteeltuin.

Dorpen/steden Leuke dorpen ‘avec caractère’ in de omgeving zijn ondermeer het middeleeuwse dorp Billom bekend om z’n knoflook, Ambert met een grote weekmarkt waar de fourme d’Ambert natuurlijk goed te verkrijgen is, Thiers (messenstad), Usson en Montpeyroux met het label ‘een van de mooiste dorpen van Frankrijk’ en Issoire. Iets verder weg, maar zeker de moeite waard, liggen het chique Vichy, één van de pittoreske, authentieke kuuroorden van de Auvergne en La Chaise Dieu met zijn beroemde abdij en in augustus het Festival voor klassieke muziek. Daarnaast hebben wij Clermont-Ferrand binnen handbereik met zijn zwarte kathedraal, pittoreske straten en alle andere stadse geneugten!

Culinair

H

Fransen gaan graag en vaak naar de markt. Op het platteland zijn het nog echt pure markten. Je komt er om je wekelijkse boodschappen te doen (en natuurlijk om je sociale contacten te onderhouden). Je vindt er boeren uit de omgeving die hun (h)eerlijke groenten, vlees en kaas aan de man brengen.

Kazen Met 5 AOC-kazen (Saint Nectaire, Cantal, Bleu d’ Auvergne, Salers en Fourme d’Ambert) en andere plaatselijke kazen kan de kaasliefhebber niet om de Auvergne heen.

Rundvlees en chacuterie De Auvergne heeft 3 runderrassen die bekend staan om hun malse, smakelijke vlees van uitstekende kwaliteit: de Charolais, de Salers en de Aubrac.
De kwaliteit van het magere vlees en het in de berglucht drogen hebben er voor gezorgd dat droge worst en ham uit de Auvergne een keurmerk hebben gekregen.

Wijn Er wordt al zeer lang wijn gemaakt in de Auvergne. Tot de 19e eeuw werden hier grote hoeveelheden uitstekende wijnen geproduceerd. Na de fylloxera-epidemie die de wijngaarden in het begin van de 19e eeuw decimeerde, pakt de Auvergne zijn bedrevenheid op dit gebied weer op De Cotes d’Auvergne en de wijnen uit Saint-Pourcain (de oudste wijngaarden van Frankrijk) ontwikkelen een assortiment met een vol aroma en een uitge-sproken karakter.

Water 109 grand crus! Van mineraalwater wel te verstaan. Met 109 bronnen heeft de Auvergne niet alleen de meeste mineraalwaters van Frankrijk maar ook van Europa. Maak naast heel bekende merken zoals Volvic en Vichy Célestins, ook kennis met minder bekende merken, bijvoorbeeld Rozana, Sainte-Marguerite, Chateldon of Arvie.

Teens

D

Deze activiteiten zijn niet altijd geschikt voor alle leeftijden. Soms heb je een bepaalde lengte nodig of een bepaalde leeftijd. Graag adviseren wij jullie welke uitstapjes leuk zijn voor jullie gezin.

Martibusse Aventure in Cunlhat (of Parc d’Aventure in Lezoux). Zowel leuk als sportief, verschillende parcoursen van boomtop naar boomtop, op zoek naar balans en adrenaline!

Dansen op een vulkaan! Mooie klim naar de top van de Puy Pariou of per treintje naar de top van de Puy de Dome.

Zelf je eigen mes maken. Dat kan in Thiers, een middeleeuws stadje dat bekend staat om meer dan 6 eeuwen messenindustrie.

Activiteitenpark Prabouré Tal van sportieve activiteiten (ook voor volwassenen) o.a. mountain-karts, een klim en klauterparcours door het bos en over rotsen, zipline van 800m lang en bijna 110m hoog, nettenparcours in de bomen, down hill op een step.

Golf Een balletje slaan bij ons om de hoek op de 9-holes golfbaan in Cunlhat. Of samen pitchen en putten. Maar er is ook Voetgolf: je legt hetzelfde parcours af maar dan met een voetbal (en grotere holes…)

Vulcania Wil je meer te weten komen over vulkanen? Het educatief attractiepark Vulcania is dan zeker een aanrader. Via ludieke attracties zoals rides en 5D-films ervaar je de duizelingwekkende krachten van de Aarde. In Vulcania wordt wetenschap een boeiend avontuur…!

Parc Animalier d’Auvergne Dit 25 hectare grote park biedt onderdak aan meer dan 300 dieren van de 5 continenten, die grotendeels leven op de Toppen van de Wereld.

Funcross Stap op de step en ontdek het mooie Toscaanse Auvergne rondom het dorp Billom. Een leuke route van ca 30 km door het mooie landschap op een stoere elektrische step met terreinbanden, just have fun!

Suppen Lekker peddelen op het Lac d’Aubusson. Een prettig zwemmeer waar je ook waterfietsen en kano’s kunt huren. Het meer heeft het label Pavillon Bleu: een duurzaam toerismelabel voor stranden en jachthavens o.a. voor  hun waterkwaliteit, huishoudelijk afvalbeheer en milieubewustzijn.

Winteractiviteiten

D

’s Winters als er sneeuw ligt, kun je in ons gebied ook verschillende winteractiviteiten ondernemen zoals langlaufen en raquetten. Bij terugkomst in onze chambres d’hotes, na een dag in de koude buitenlucht, kun je lekker opwarmen en nagenieten bij de openhaard en aanschuiven aan onze table d’hote!

Langlaufen In de hele Auvergne zijn vele honderden kilometers loipes voor ski de fond zoals ze deze sport in Frankrijk noemen. Op korte afstand (vanaf ca. 20 autominuten) zijn in Les Crêtes du Forez (1015 / 1430m) 122 km langlaufpistes uitgezet: groen 16 km, blauw 32 km, rood 41 km en zwart 33 km. Het gebied is onderverdeeld in 4 sectoren, zo ligt le Brugeron/Camelot op ca. 20 autominuten met 14 km pistes. Dit gebied is verbonden met Col de la Loge met 48 km pistes.

Raquetten Ofwel: sneeuwschoenwandelen. Ervaar de natuur op een geheel nieuwe wijze. In het hierboven genoemde Les Crêtes du Forez zijn 20 km aan bewegwijzerde routes speciaal voor raquettes uitgezet. Het overweldigende witte landschap op een unieke wijze verkennen!

Skiën De 2 grotere skigebieden in de Auvergne zijn gesitueerd rondom de 2 hoogste bergmassieven. Massief Sancy (Super Besse met oversteek naar Le Mont-Dore; samen 85 km pistes) en Massief du Cantal (Super Lioran; 60 km pistes). Beide gebieden liggen zo’n 1 ½ uur rijden van ons vandaan. Niet direct om de hoek maar goed te doen om een dagje (of vaker!) de latten onder te binden. Dichterbij (39 km, 35 autominuten) in de Haute Forez ligt skistation Chalmazel. Een kleiner gebied met 12 km pistes, geopend van december tot april, en sneeuwzeker door de aanwezige sneeuwkanonnen!